Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Δρόμοι κρασιού της Μακεδονίας

  Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό να μας κάνει να φύγουμε απότην πόλη και να βγούμε για λίγο στην ύπαιθρο. Φύγαμε από Θεσσαλονίκη το πρωί  με προορισμό τον Άγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας. Ο καιρός ήταν καλός δεν έβρεχε δεν έκανε κρύο. Η διαδρομή ήταν πάρα πολύ όμορφη. Η φύση ντυμένη με τα φθινοπωρινά της είχε όλα τα χρώματα. Πράσινο, κίτρινο, καφέ, κόκκινο .







       Διασχίσαμε   το νομό Πέλλας και μπήκαμε στο Νομό Φλώρινας. Αφήναμε δεξιά πίσω μας το όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) χωρίς χιόνια και μπαίνοντας πάλι δεξιά βρεθήκαμε να κάνουμε το γύρω της λίμνης Βεγορίτιδας. Περάσαμε  το χωριό Άρνισσα και προχωρώντας πάντα παραλίμνια  φθάσαμε.στον Άγιο Παντελεήμονα. Είναι ένα χωριό πανέμορφο που καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης. Μία από τις σπουδαιότερες ασχολίες των κατοίκων του η καλλιέργεια του αμπελιού και φυσικά η παραγωγή του κρασιού και του τσίπουρου. Μας κάλεσαν λοιπόν εδώ για να δούμε πώς παρασκευάζεται το τσίπουρο και να χαρούμε μαζί τους τη φετινή  σοδειά τους.
        Ο Έλληνας φίλοι μου με Ε κεφαλαίο βρίσκει πάντα ευκαιρία να γιορτάσει το κάθε τι. Γιορτή και δω λοιπόν. Μόλις φτάσαμε στο καζάνι έτσι λένε το χώρο όπου παρασκευάζουν το τσίπουρο μας υποδέχτηκαν με χαρές και γέλια. Σε μια ψησταριά ψηνόταν σουβλάκια, μπριζόλες, κεφτεδάκια, λουκάνικα και ένα τραπέζι γεμάτο με όλα τα καλά του κόσμου.



 Ο ιδιοκτήτης του καζανιού δέχτηκε να μας πει ποια είναι η διαδικασία παρασκευής. Δυστυχώς δεν μπορώ να μεταφορτώσω το βίντεο, μου βγάζει σφάλμα, θα σας δείξω όμως φωτογραφίες του χώρου.


Το χάλκινο σκεύος επάνω είναι το καζάνι χωρητικότητας 130 κιλών όπου μπαίνει πατημενο το σταφύλι  για βράσιμο . Από κάτω φαίνεται  ο χώρος όπου μπαίνουν τα ξύλα και ανάβει η φωτιά. Όταν η θερμοκρασία του σταφυλιού που βράζει φτάσει σε σημείο βρασμού οι  υδρατμοί φεύγουν διά μέσου κάποιων σωλήνων δε φαίνονται στην εικόνα και κατευθύνονται στο δοχείο που φαίνεται κάτω.

Αυτό το δοχείο το λένε ψυγείο. Εδώ φτάνει υγροποιημένο το τσίπουρο  παγώνει τρέχει  από τη βρυσούλα που φαίνεται..
Εντύπωση μου έκαναν κάποια καδράκια που είχαν κρεμασμένα στους τοίχους 






 


Μετά  το φαγητό κάναμε μια περιήγηση στο χωριό. Είναι  πανέμορφο. 

Πλάβες των ψαράδων της Λίμνης

Προβλήτα


Εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος. Από δω φαίνεται όλη η λίμνη και όλα τα χωριά που είναι γύρω από αυτήν.





Στη λίμνη το χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών






        
       Για περισσότερες πληροφορίες  για την περιοχή
http://www.youtube.com/watch?v=cITbAdXZJ3M
http://www.youtube.com/watch?v=QUNoWdyUboU


8 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΟΥΛΑ ΜΟΥ!!!!ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ!!!!! ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΣ!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ!!!!!ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ Σ/Κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα αν πω πως δεν ζήλεψα με αυτή την ανάρτηση... ψέματα θα πω!!!! Τέλεια ήταν... οι γιορτές τσίπουρου είναι πάντα υπέροχες!!! Οι φωτογραφίες σου κατάφεραν να μας ταξιδέψουν!!! Πολλά πολλά φιλιά να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!!

    Υ.Γ. Τα πράγματα τα παραλάβαμε... ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου επειδή δεν είμαι καλή στο γράψιμο αλλά και στη διήγηση σε καλώ να έρθετε όποτε θέλετε για να κάνουμε μια περιήγηση στη Δυτ. Μακεδονία. Θα δείς τις ομορφιές της και θα γευτείς την νοστιμότατη κουζίνα της.
      Η χαρά είναι όλη δική μου. Θέλω να βλέπω παιδιά χαρούμενα, γελαστά.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία η εκδρομή σας Γιούλα ! Μας ταξίδεψες κι εμάς μαζί σας! Καλή Κυριακή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια αναρτηση,γεματες χρωματα και φανταζομαι αρωματα!!!!Οι φωτογραφιες της λιμνης υπεροχες!!!!Καλημερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχες φωτογραφίες ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου στο ταξίδι!!!!!!
    Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιωργια ειναι ολα πολυ ομορφα! Καλοπερασατε βλεπω! να ειστε γεροι και σε αλλα ταξιδια!υπεροχες φωτογραφιες! καποια στιγμη θελω και εγω να την κανω αυτην τη βολτα!
    Στην αναρτηση σου Το ταξίδι με τους κουμπαράδες τελείωσε στο σχολιο που αφησα με εβγαλε σαν αγνωστη δεν ξερω τι θα κανει εδω.
    Καλο βραδυ!! φιλακια!! Μαρια Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλεια!!
    πρέπει να είχε πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό!
    κ απο τις φωτογραφίες μπορώ να πω πως το ευχαριστηθήκατε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Χαίρομαι όταν τα διαβάζω. Μου αρέσει περισσότερο να τρέχω στα σπιτάκια σας και να τα εξερευνώ. Δεν έχω χρόνο να απαντώ στην κάθε μία χωριστά