Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Αγιογραφία - Ζωγραφική - Χορός

        Μύρισε καλοκαιράκι και σε λίγο καιρό τα παιδιά θα πετάξουν τσάντες και βιβλία και θα ξεχυθούν στις παραλίες και στα βουνά. Έτσι και μεις σαν καλές μαθήτριες τελειώσαμε τα μαθήματα του χειμώνα.
       Ένας μικρός απολογισμός όλων όσων έγιναν στη χρονιά που πέρασε.
       1. Τα μαθήματα της Αγιογραφίας έγιναν στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στο τέρμα της Βούλγαρη. Δασκάλες μας και φέτος ήταν η φίλη μας Ρένα και η κ. Αλίκη. Όλη τη χρονιά ήμασταν ένα τμήμα πολύ καλό με μεγάλο ενδιαφέρον για την Αγιογραφία. Η δική μου συμμετοχή στο μάθημα είχε το παρακάτω αποτέλεσμα
Παναγία η Καρδιώτισσα διαστάσεις μήκος 20 cm  ύψος  28 cm

Η Αγία Παρασκευή διαστάσεις μήκος 25 cm και ύψος  34cm

Ο Μυστικός Δείπνος διαστάσεις μήκος 98 cm και ύψος 58 cm
Οι εικόνες είναι ζωγραφισμένες με χρώματα αγιογραφίας σε σκόνη, διαλυμένες σε κρόκο αυγού. Οι δύο πρώτες έχουν φύλλο ψευδόχρυσου ενώ ο Μυστικός Δείπνος έχει φύλλο Χρυσού.Η εικόνα αυτή ήταν επιθυμία της μανούλας μου. Στην αρχή ήμουν πολύ διστακτική αλλά η Ρένα μου έδωσε μεγάλο θάρρος για να το προσπαθήσω.Λόγω των διαστάσεών της δεν ήταν δυνατή η μεταφορά της στο χώρο των μαθημάτων. Την δούλευα στο σπίτι. Η δασκάλα μου η κ. Ρένα είχε την επίβλεψη. Ερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και παρακολουθούσε την πορεία του έργου. Της είμαι ευγνώμων γι αυτό και της απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
    Σε όσες φίλες άρεσε η δουλειά μου και θέλουν μπορούν να βάλουν όποια εικόνα θέλουν στα μπλογκ τους.
     2. Στις 20 και 21 Απριλίου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο ζωγραφικής από την φίλη μας Μαρία Βιλλιώτη http://pnoestexnis.blogspot.gr/. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση.

Αριστερά το αρχικό σχέδιο και δεξιά το δικό μου
   3. Και τέλος κάθε Τετάρτη στον Κοινωνικό σύνδεσμο Χαριλάου κάναμε μαθήματα παραδοσιακού χορού.
Παρουσίαση του χορευτικού τμήματος σε εκδήλωση του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος
Πήραμε μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις φέτος με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις στη Ν. Ελβετία "Τα Χαριλιώτικα" που θα γίνουν τέλους Ιουνίου.Σας περιμένουμε. Καλό Καλοκαίρι σε όλους και όλες .


Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Απολογισμός του bazaar στην Πάτρα - Βραβεία

     Το bazaar στην Πάτρα τελείωσε. Το στήσιμό του, την πορεία του, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας τα μάθατε από τις φίλες μας Φωτεινή που ήταν η οργανώτρια αυτής της εκδήλωσης, Ρένα η ψυχή αυτών των οργανώσεων, Βίκυ η Ρεπόρτερ μας η οποία παρουσίασε τόσο ζωντανά όλες τις μέρες μας εκεί. Στο μπαζάρ γνώρισα και την Κλαυδία από τις Χρυσομέλισσες. Μια Χρυσομέλισσα πραγματική, η οποία προσφέρει στο Αντωνοπούλειο Ίδρυμα όπως μας αποκάλυψε η κυρία Νικολίτσα και με άλλους τρόπους.
     Εγώ θα σταθώ σήμερα στους ανθρώπους που ίδρυσαν το Αντωνοπούλειο και που παλεύουν με κάθε τρόπο να το κρατήσουν. Δε σας κρύβω ότι όταν πάτησα το πόδι μου στην Πάτρα δε γνώριζα το παραμικρό για το ίδρυμα. Σκεφτόμουν ότι εδώ ήρθαμε για να προσφέρουμε ένα χέρι βοήθειας στην ΄Εκθεση. Είχα κάνει μεγάλο λάθος. Για μένα αυτή η επίσκεψη είναι ένα μάθημα ζωής.
      Μια οικογένεια, η οικογένεια Αντωνοπούλου, ενώ δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από τη ζωή, χάνοντας τρία προσφιλή πρόσωπα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, οπλίστηκε με τέτοια δύναμη ώστε να αποφασίσει να ιδρύσει ένα τέτοιο έργο. Η κατασκευή ενός κτιρίου ( το οικόπεδο ήταν δωρεά της νονάς του μικρού Γιάννη) για το οποίο χρειάστηκαν πάρα πολλά χρήματα και χρειάζονται ακόμη πολλά για τη αποπεράτωσή του και η φροντίδα 6-8 παιδιών  με νοητική υστέρηση δεν είναι λίγο πράγμα. Το ίδρυμα κατά ομολογία των ιδρυτών του δεν επιδοτείται από το Δημόσιο και τα έξοδα είναι πολλά. Παλεύουν όμως με όλες τους τις δυνάμεις δουλεύοντας όλοι τους από το πρωί μέχρι το βράδυ σε κτήματα, κάνοντας  κατασκευές κάθε είδους τις οποίες διαθέτουν σε μπαζάρ, δέχονται προσφορές συνανθρώπων τους και τα εισοδήματα πάνε όλα στο ίδρυμα. Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η απλότητα αυτών των ανθρώπων το πόσο εύκολα μας άνοιξαν τα σπίτια τους και μας καλοδέχτηκαν λες και μας γνώριζαν από χρόνια. Άνοιξαν την αγκαλιά τους και από την πρώτη κιόλας στιγμή νιώσαμε ότι βρισκόμασταν σε ένα περιβάλλον οικείο και ζεστό.
     Την πρώτη μέρα που έγινε το στήσιμο η κυρία Νικολίτσα και η κυρία Γεωργία ήταν πρώτες εκεί και καθάριζαν το χώρο που θα στηνόταν η Έκθεση. Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης ήταν εκεί συντόνιζαν τα πάντα και εργάζονταν χωρίς σταματημό. Ο κύριος Ανδρέας ένας άνθρωπος γλυκός και ήρεμος και τα παιδιά τους Κωνσταντίνος και Γιάννης ήταν όλοι εκεί.
      Δεν θα σας κουράσω άλλο γράφοντας περισσότερα. Θέλω όμως να εκφράσω από εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια Αντωνοπούλου για την τόσο άξια κοινωνική προσφορά τους και για την φιλοξενία που μας πρόσφεραν. Τολμώ να πω ότι αυτούς τους ανθρώπους τους αγάπησα και τους εύχομαι με όλη μου την ψυχή ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν το έργο τους .

      Πριν από αρκετές μέρες δέχτηκα με χαρά βραβείο από τις φίλες

Χριστίνα http://neraidodimiourgies37.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html
Σούλα http://kallitexnimatadimiourgies.blogspot.gr/2013/05/3o.html και
Μαίρη http://merrymarystories.blogspot.gr/
σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια. Με συγχωρείτε που άργησα να τα ανακοινώσω αλλά δεν είχα χρόνο.
 

Οι κανόνες είναι οι εξής:
1)Αναφέρεις ποιος σου χάρισε το βραβείο και τον ευχαριστείς.
2)Απάντησε στις ερωτήσεις.
3)Δίνεις με τη σειρά σου βραβείο σε 11 blog με λιγότερα από 200 μέλη.
4) Ενημέρωσε τους για το βραβείο.
5)Ακολουθείς το blog που σου το χάρισε.

Οι ερωτήσεις:
1)Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το blog σας.
2)Ποιο το θέμα του blog σας/με τι ασχολείται.
3)Από που βρίσκετε την έμπνευσή σας.
4)Σχεδιάζετε από πριν το περιεχόμενο του blog σας;
5)Έχετε νέες ιδέες για το blog σας;
6)Πόσο χρόνο αφιερώνεται στο blog σας;
7)Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για εσάς να δημιουργήσετε;
8)Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για εσάς;
9)Ποια είναι τα χόμπι σας.
Οι απαντήσεις μου:
1.Δεν ήξερα τίποτα για τα blogs. Με παρότρυναν τα κορίτσια όταν έγινε η έκθεση με τα συρτάρια στη Θεσσαλονίκη
2.Με οτιδήποτε γίνεται με το χέρι. Αγιογραφίες, Ψηφιδωτά, Χαλκογραφίες, ζωγραφική, πλεκτά, κατασκευές με διάφορα υλικά
3.Βλέποντας άλλα blog από περιοδικά, από ιδέες φίλων.
4.΄Οχι
5.Ότι προκύψει
7.Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή
8.Είμαι σύζυγος, μητέρα,συνταξιούχος, νοικοκυρά και στον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να δημιουργώ οτιδήποτε και να διαβάζω
9. Το διάβασμα, η Αγιογραφία, το ψηφιδωτό,το πλεκτό, τα ταξίδια
Με τη σειρά μου το χαρίζω στις φίλες:

  1.  Μάρσια http://ligo-apo-mena.blogspot.gr
  2.  Ελένη http://toplextompiskoto.blogspot.gr/
  3. Μαρίαhttp://morphoplasies.blogspot.gr
  4.  Βίκυ http://bikiousa.blogspot.gr/
  5. Μαρία http://kolokithesmarias.blogspot.gr/
  6. Αναστασία http://tourtitsesalliws.blogspot.gr/
  7. Γλυκερία http://ergatexnisglykeria.blogspot.gr/

και ένα ακόμη βραβείο από τη φίλη
                                                   
Κρίστυ http://christiesart.blogspot.gr/2013/04/craftland.html Σ' ευχαριστώ πολύ Κρίστυ.
Και στη συνέχεια να γράψω 11 πράγματα για τον εαυτό μου. 
1.Είμαι από την Κοζάνη και μένω μόνιμα στην Θεσσαλονίκη
2.Είμαι παντρεμένη με τον Βαγγέλη και έχω δύο απίθανα παιδιά τον Αλέξανδρο και τη Μαρία
3.Μου αρέσουν οι καλές παρέες και έχω πολλούς φίλους
4.μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά πράγματα και να γεμίζω το χρόνο μου με αυτά.
5.Θέλω να υπάρχει τάξη σε όλα τα πράγματα μέσα στο σπίτι.
6.Μου αρέσει το διάβασμα
7.Αγαπώ τα ταξίδια αλλά μέχρι πριν τρία σχεδόν χρόνια δεν είχα το χρόνο τώρα που έχω χρόνο έχουμε κρίση.
8.Βάζω προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων και όχι στις δικές μου.
9.Μου αρέσει η θάλασσα αλλά μου αρέσει εξίσου και το βουνό .
10.Μου αρέσει να μαγειρεύω και να φτιάχνω πίτες και γλυκά αλλά βαριέμαι στη συνέχεια να πλένω όλα  εκείνα τα σκεύη που λερώνουν
11.Και τέλος είμαι λιχούδα και λαίμαργη γι αυτό δεν μπορώ να χάσω κιλά. Με την σειρά μου χαρίζω το βραβείο σε όλες τις περαπάνω φίλες.
Εδώ θα σας αφήσω. πρέπει να ενημερώσω τις φίλες για τα βραβειάκια τους

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Επιθυμώ να μπω στην ορχήστρα σας. Με θέλετε;


Αγαπητοί -ές φίλοι -ες είχα πάνω από 15 μέρες να πλησιάσω τον Η/Υ μου. Μόλις τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία και νά 'μαι και πάλι εδώ να στείλω τις ευχές μου σε όλους σας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο.
    Οι μέρες του Πάσχα για μένα και την οικογένειά μου πέρασαν πολύ ευχάριστα. Αφιέρωσα όλο το χρόνο μου για την Εκκλησία, μου αρέσει πάρα πολύ η Μ.Εβδομάδα, τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Ήθελα αυτές τις μέρες να βλέπω μόνο χαρούμενα  πρόσωπα. Ο οβελίας ψήθηκε στο χωριό με όλο το σόι. Μάνα, αδέλφια, κουνιάδια, ανήψια όλοι εκεί.
Τα κόκκινα αυγά σπάζανε λέγοντας ο ένας τον άλλο ευχές και τα τσουρέκια που έκανα την Μ.Τετάρτη είχαν την τιμητική τους στα πρωϊνά μας.

    Με την επιστροφή μας με περίμενε στο σπίτι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μια κάρτα με ευχές και ένας πανέμορφος δίσκος φτιαγμένος από τα χεράκια της φίλης μας Βίκυς της Ποδηλάτισσας. Μου τον έστειλε για τη γιορτή μου. Βίκυ μου σ'ευχαριστώ πολύ και από εδώ.    Και τώρα ήρθε η στιγμή να μπω στο θέμα της επικεφαλίδας. Επιθυμώ να είμαι ένα μέλος της ορχήστρας της φίλης μας της Ρένας. Έκανα μαθήματα ακορντεόν και είμαι έτοιμη. Είναι το όργανο που αγαπούσα από μικρή και ακόμα αγαπώ πάρα πολύ.. Μη με μπερδέψετε με τον γεράκο της φίλης μας της Βίκυς http://podilatisa.blogspot.gr/. Όχι.  Το ακορντεόν μου είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μου και είναι ένα ακορντεόν κουμπαράς. Θα πάει στην Πάτρα. Θα τον συνοδέψω εγώ η ίδια με την υπόλοιπη ορχήστρα.

Τα κομάτια έγιναν πρώτα από χαρτόνι
                                   


Αφού συναρμολογήθηκε η φυσούνα κόλλησα τα πλαϊνά και τα επένδυσα με πηλό . Τον πηλό τον δούλεψα για πρώτη φορά και με πρόδωσε.  Έσκασε σε διάφορα σημεία και με παίδεψε να τον κολλήσω.


Το αποτέλεσμα είναι αυτό. Δεν ξέρω αν αρέσει την αρχηγό της ορχήστρας μας αλλά εγώ έκανα  ότι ήταν δυνατό.

Η φυσούνα ανοιγμένη στο πάνω μέρος

Η φυσούνα ανοιγμένη πάνω κάτω
                                   
Δεν θα έβαζα και την υπογραφή μου;

     Αύριο είναι η γιορτή της Μητέρας. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου. Χρόνια πολλά σε όλες σας. Χρόνια πολλά στη δική μου μανούλα που της χρωστάω πάρα πολλά και της χαρίζω ένα μικρό μπουκέτο τριαντάφυλλα με όλη μου την αγάπη και τα φιλιά μου.