Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Άρτος ο επιούσιος

" Σαν σε όνειρο ακούγαμε το θόρυβο της ξύλινης σκάφης και το φλατσ- φλατσ του ζυμώματος. Όσο πιο έντονος ο θόρυβος τόσο πλησίαζε το τέλος του ονείρου.
   Έτοιμο!!!.Σταύρωμα του ζυμαριού, ο πλάστης πάνω στη σκάφη κατά μήκος αυτής,σκέπασμα με λευκό πανί καταπονημένο από τη χρήση και στο τέλος κάτι μάλλινο, ζεστό, όπως σκεπάζουμε στον ύπνο τα μωρά μας που με λαχτάρα περιμένουμε εννέα μήνες."
     Έτσι ξεκινάει η εισαγωγή ενός βιβλίου με τίτλο "ο κύκλος του ψωμιού" την οποία έγραψε μια παλιά μου φίλη η Χρυσάνθη. Το βιβλίο είναι μια εργασία μαθητών και μαθητριών του 1ου Γ/σίου ΄Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το 2003.
     Την ίδια εικόνα έχω και εγώ στο μυαλό μου από τότε που ήμουν παιδί. Μεγαλωμένη σε μια πολυμελή οικογένεια θυμάμαι τη μαμά μου που ζύμωνε το πρωί, το ψωμί μία φορά την εβδομάδα το έβαζε στην πινακωτή και όταν "φούσκωνε" το πήγαινε στο φούρνο της γειτονιάς για ψήσιμο. Δύσκολη και κουραστική δουλειά. Το αποτέλεσμα όμως τη δικαίωνε.
     Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω ψωμί. Προμηθεύτηκα  προζύμι από κάποια φίλη και ξεκίνησα.
     Πρώτη δουλειά το "ανάπιασμα" του προζυμιού. Πρέπει να βάλεις αυτό που έχεις και να το ζυμώσεις με λίγο αλεύρι και  ζεστό νερό, να το σκεπάσεις για να μη κρυώσει και την άλλη μέρα είναι έτοιμο να παρασκευάσεις το ψωμί σου.
το προζύμι όταν είναι έτοιμο κάνει αυτές τις φουσκάλες όπως φαίνεται στην εικόνα

Πριν αρχίσει το ζύμωμα κρατάμε λίγο για να το χρησιμοποιήσουμε για το ανάπιασμα της επόμενης φοράς.
Σε μεγαλύτερη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι που θέλουμε να ζυμώσουμε προσθέτουμε αλάτι το προζύμι αφού πρώτα κρατήσουμε λίγο, λίγη μαγιά μπύρας και νερό ζεστό όσο πάρει ώστε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

 Σ' αυτό το σημείο το σκεπάζουμε για να "γίνει" να διπλασιαστεί σε όγκο δηλαδή.







 Στη συνέχεια το πλάθουμε σε φραντζόλες ή στρόγγυλα και το αφήνουμε πάλι να διπλασιαστεί σε όγκο και τέλος φουρνίζουμε.

         Ο φούρνος μας πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 240 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε το ψωμί στους 240 βαθμούς για 20 λεπτά μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά. Το ψωμί μας είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη.

          Σήμερα το πρωί ο ταχυδρόμος μου χτύπησε το κουδούνι. Ένα συστημένο για σας μου είπε. Κατέβηκα το πήρα και με χαρά διαπίστωσα ότι ήταν ένα δώρο για μένα από την φίλη μου τη Μαρία http://mcubeddiapercreations.blogspot.gr/
  Τελικά βρε παιδιά ξεκινάς κάτι σαν παιγνίδι και βρίσκεσαι να αποκτάς φίλους από κει που δεν το περιμένεις. Μια ευχή σ' ένα μπλοκ, μια φιλία ένα δώρο. Χίλιες ευχές μ'αυτό το δώρο. Η φίλη μου η Μαρία μου εύχεται  ζωή -αγάπη-ελπίδα- χαμόγελο. Σ' ευχαριστώ πολύ -πολύ φίλη μου και εύχομαι και σε σένα   από καρδιάς ότι επιθυμείς. Παραθέτω το δώρο της Μαρίας





     Ένα ζάρι φτιαγμένο από τα χεράκια της. Μαρία μου μου θύμισες το τραγούδι ρίξε μια ζαριά καλή



   

35 σχόλια:

  1. Γιούλα μου χαίρομαι που σου άρεσε το συμβολικό δωράκι μου!!! Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου να ΄σαι πάντα καλά εσύ και όλοι όσοι αγαπάς! Βρες μια όμορφη φωτογραφία να βάλεις στον κύβο που σου έστειλα !!! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιουλάκι μου ,τον επιούσιο και τις γλυκύτατες ευχές της φίλης σου, σου εύχομαι για όλη σου τη ζωή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου φίλη γιαυτό παρακαλώ το θεό. Γιατί έτσι όπως πάμε θα πληρώνουμε μόνο φόρους και στο τέλος θα μας λείψει και ο άρτος. Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Αχ το ζήλεψα, έτσι ζεστο-ζεστό και ξεροψημένο!!Καλοφάγωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσάνθη μου με όλη μου τη χαρά να σου προσφέρω λίγο να το δοκιμάσεις. Πραγματικά είναι τέλειο.

      Διαγραφή
  4. Αφού αποφάσισες να ζυμώσεις μετά από τόσα χρόνια, είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσεις να το κάνεις από δώ και πέρα!!!! Λαχταριστό φαίνεται! Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου ζυμώνω εδώ και δύο χρόνια. Από τότε που σταμάτησα τη δουλειά. Μου αρέσει να ασχολούμαι με την κουζίνα και το ψωμί είναι ένα μέρος αυτής. Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Πω... πω... τι μας κάνεις τώρα??? ψωμί ζυμωτό... φιλενάδα άν μέναμε πιο κοντά θα σου χτύπαγα κουδούνι και ας είναι 2 το ξημέρωμα!!! Ποτέ δεν θα ξεχάσω την γιαγιά μου να ζυμώνει... να στέλνει με τις πινακωτές το ψωμί στο φούρνο... και όταν αυτό ερχόταν πίσω ζεστό και ξεροψημένο να το τρώμε με φέτα και ντομάτα!!!! Καλοφάγωτο γλυκιά μου και να χαρείς και τα δωράκια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Φιλενάδα μου να ήσουν Θεσσαλονίκη! Θα ζύμωνα και θα σου το έστελνα ζεστό-ζεστό να το δοκιμάσεις.Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ ΑΥΤΟ!!!!!
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΟΥΝ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΝΑ ΖΥΜΩΝΟΥΝ!!!!
    ΓΙΑΥΤΟ ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΨΩΜΑΚΙ!!!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!!
    ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ, ΚΑΝΩ ΨΩΜΑΚΙ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΩΡΑΙΟ!!!!!
    ΘΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΟΥ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο επόμενο ζύμωμα θα σου κρατήσω προζύμι. Θα σου πω να ρθεις να το πάρεις.

      Διαγραφή
  7. Γεια σου Γιούλα! Καλώς σε βρήκα.Το ψωμάκι σου φαίνεται λαχταριστό..Δύσκολη η όλη διαδικασία αλλά όπως λες κι εσύ το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΣΟΥ ΓΙΟΥΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ...ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!!!ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ!!!!!!ΚΑΛΟ Σ/Κ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου η γιαγιά σου είχε δίκιο. Πέρασαν πολλά οι προηγούμενες γενιές γιαυτό εκτιμούσαν πολύ το ψωμί. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί κάποτε είδα έναν παππού στο δρόμο να σκύβει να παίρνει ένα κομμάτι ψωμί που ήταν πεταγμένο το φίλησε και το έβαλε σε μια άκρη. Να μην το πατάμε μου είπε.

      Διαγραφή
  9. Η ανάρτηση σου μου έβγαλε παράπονα και λύπη!!!Εγώ και το ζυμάρι έχουμε χωρίσει πολλά χρόνια ,μα μήπως και δεν σμίξαμε ποτέ,δεν με θέλει δεν με χωνεύει..{αντίθετα με τον πηλό) μόλις το πιάσω στα χέρια μου αυτοκαταστρέφεται εξαφανίζεται Λυπούμαι γιατί ολα τα προζύμια (μου αρέσει η ξυνή μαγιά)έχουν άσχημο τέλος .Ολες οι καλύτερες συνταγές στα χέρια μου καταλήγουν φιάσκο!και αν κατα λάθος γίνει το ψωμί εχει πολύ σκληρή κόρα και ποτέ δεν έγινε ΦΥΣΙΚΑ αφράτο!Ομως το λατρεύω το ζυμωτό σπιτικό ψωμί,δεν το χόρτασα,το στερήθηκα διότι αγοράζαμε πάντα έτοιμο!!Και οι κατα καιρούς φιλότιμες προσπάθειες μου απέτυχαν παταγωδώς!!ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ!!!Ετσι Γιούλα μου στράφηκα σε άλλες ζύμες που με υπακούν.....Να'χεις μία ήρεμη και ξεκούραστη Κυριακή.Φιλάκια από την Χιονισμένη Κομοτηνή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να φανταστώ φίλη μου ότι έχεις τόσο κακή σχέση με τις ζύμες. Κάνε πάλι μια προσπάθεια που ξέρεις; μπορεί να δικαιωθείς.Η κόρα για να μην είναι σκληρή βρέχουμε λίγο το ψωμί από πάνω όταν το βγάλουμε από το φούρνο.Σας ζηλεύω που έχετε χιόνια. Να περνάτε καλά. Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  10. Το λατρεύω το ζυμωτό ψωμί ! Μπορώ να φάω και τις τρεις φρατζόλες και μάλιστα ... ξεροσφύρι ! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να ζυμώσω ! Θα δώσω όμως τη συνταγή σου στον συζυγούλη μου, γιατί αυτό ασχολείται με τέτοιου είδους χειροτεχνίες ! Σε φιλώ πολύ και σ΄ευχαριστώ για τις όμορφες γιαγιαδίστικες εικόνες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ρένα μας πιο πάνω μίλησε για αρτοπαρασκευαστές. Αν όμως έχουμε τέτοιους συζύγους τι τους θέλουμε τους αρτοπαρασκευαστές. Ο δικός μου κάνει όλα τα ψώνια. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος πει ότι κάτι είναι νόστιμο εκείνος λέει: Ποιός όμως αγόρασε τα υλικά; Φαντάσου τι γέλιο πέφτει στη συνέχεια. Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Γιούλα μου γλυκιά, υπέροχο το ψωμάκι σου!! Μπράβο σου !! Ακατόρθωτο για μένα!! Ούτε φύλλο για πίτα μπόρεσα να πετύχω ποτέ!! Σε θαυμάζω που μπορείς να κάνεις κάτι τόσο δύσκολο, όπως και όποιον μπορεί να κάνει φύλλο πίτας! Φαντάζομαι τη νοστιμιά του, και η μυρωδιά του έφτασε μέχρι τη μύτη μου! Μου θύμισες τη γιαγιάκα μου!! Μεγειά και το δωράκι σου!! φιλάκια πολλά και καλή χρονιά αν δεν είπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανούλα μου τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.Αρκεί να κάνεις την προσπάθεια.πραγματικά είναι νόστιμο και κρατάει πολλές μέρες΄.

      Διαγραφή
  12. Γιουλακι σου εστειλα το δωρακι την τεταρτη πες μου οταν το παρεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Hy, your blog is wonderful and your work is beautiful. kisses from Spain.

    http://redecoratelg.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. .να σε καλα Γιουλακι..η Γιαγια μου μου ελεγε..το ζυμωμα του ψωμιου..ειναι σαν να ανοιγεις την πορτα μιας εκκλησιας..μου ελεγε σαν παραδειγμα αυτο..το ζυμαρι ειναι σαν την ψυχη..το ζυμωνεις απαλα..να εχεις την υπομονη να το αφησεις να ξεκουραστει..για να σου δωσει..την Ευλογημενη τροφη..την μυρουδια..την κορα..το ξεροψημενο..την υφη..το αγγιγμα..την ικανοποιησει..ολα αυτα πρεπει να τα δωσουμε και στην Ψυχη..για να μας δωσει κι αυτη..καλο απογευμα..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σοφά πολύ σοφά τα λόγια της γιαγιάς σου. Αυτοί οι άνθρωποι που έζησαν δύσκολες καταστάσεις ξέρουν να σέβονται και να εκτιμούν το αυτονόητο. Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  15. Γιωργια μου γειασου!Πολυ ομορφη η αναρτηση σου και ποσα πραγματα δεν μου θυμησες!Μυρωδιες και νοστιμιες !
    Να εισαι καλα!!
    Ειδα και το τζακι(πολυ νωρις θα μου πεις..)παρακατω.
    Τι υπεροχη που ειναι η γιαγια και τι ομορφα εδεσε στο τζακι! Μπραβο-μπραβο Γιωργια!!
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις αυτές τις εικόνες. Σε πεθυμήσαμε. Περιμένουμε να σε δούμε. Φιλάκια.

      Διαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Χαίρομαι όταν τα διαβάζω. Μου αρέσει περισσότερο να τρέχω στα σπιτάκια σας και να τα εξερευνώ. Δεν έχω χρόνο να απαντώ στην κάθε μία χωριστά